Jídlo, vaření, restaurace
Repas, cuisine et restaurant 

 


 

Otázky v sekci francouzština online slouží online lektorům jen jako náměty pro vedení konverzace nebo doučování na dané téma. Není nutné, ani žádoucí se držet jejich přesného znění a pořadí, naopak. Každá otázka se dá rozvinout v delší rozhovor dle Vaší potřeby, přání, zájmu a jazykové úrovně
 

1. Où et quand prenez-vous votre petit déjeuner, déjeuner, dîner (à la maison, à la cantine, au resto)? Qu´est-ce que vous mangez habituellement? Qui est-ce qui prépare les repas chez vous?
Kde a kdy snídáte, obědváte, večeříte (doma, v jídelně, v restauraci)? Co obvykle jíte? Kdo u vás připravuje (vaří) jídla?
2. Quel est votre plat préféré? Aimez-vous les plats de légumes, les plats sucrés, la charcuterie etc.? Est-ce que c´est bon pour votre santé? Mangez-vous régulièrement?
Jaké jídlo máte nejraději? Máte rádi zeleninu, sladká jídla, uzeniny atd.? Je to dobré pro vaše zdraví? Jíte pravidelně?
3. Est-ce que les habitudes nutritives ont changé en Tchèquie dans les deux dernières dizaines d´années? Comment? Quelles sont les causes de ce changement?
Změnily se stravovací návyky v Česku v posledních dvaceti letech? Jak? Jaké jsou příčiny této změny?
4. Faites une comparaison parmi les diverses cuisines nationales que vous connaissez. Quelles sont les spécialités dans ces pays?
Porovnejte různé národní kuchyně, které znáte. Jaké se vaří speciality v těchto zemích?
5. Jouez un dialogue au resto/ dans un café: un client et un garçon. Présentez le menu du jour, faites une commande, demander l´addition etc.
Sehrajte rozhovor v restauraci/ v kavárně: zákazník a číšník. Představte denní nabídku, objednejte si, požádejte o účet atd.
6. Quels repas et boissons trouve-t-on habituellement sur une carte tchèque?

Jaká jídla a nápoje obvykle najdeme v českém jídelním lístku?
 



 

Příbuzné odkazy: VUONS.net * uLIVE.cz * Video-Konference.cz